PROJEKTIN TILANNE

Projektin tulokset

Tuotemallinnusohjeet

Pro IT -hanke julkaisi suomenkielisen arkkitehdin tuotemallintamisohjeen ensimmäisen kerran vuonna 2003 ja sen tuoreimman päivitetyn version elokuussa 2005 nimellä Arkkitehdin tuotemallisuunnittelu - Yleiset perusteet ja ohjeita. Ohjeen on kirjoittanut Seppo Niemioja Arkkitehtitoimisto Innovarch Oy:stä. Finnmap Consulting Oy:n kirjoittaman rakennesuunnittelijan ohjeen ensimmäinen versio puolestaan julkaistiin syyskuussa 2004. Ohjeiden päivittäminen on käynnissä, ja niistä pyritään samalla tekemään käytännönläheisemmät aikaisemmista versioista saadun palautteen perusteella.

Päivitetyn arkkitehtisuunnitteluohjeen kokoaa ja toimittaa Mittaviiva Oy, ja rakennesuunnitteluohjeen tekstin uudistaa Finnmap Consulting Oy. Rakennustieto Oy julkaisee vuoden 2006 alussa seuraavat ohjekirjat:

  • Yleisohje tuotemallintamisen tavoitteista, periaatteista ja muuttuvista toimintatavoista
  • Tuotemallipohjaisen arkkitehtisuunnittelun yksityiskohtaisempi ohje
  • Tuotemallipohjaisen rakennesuunnittelun yksityiskohtaisempi ohje

Näiden ohjekirjojen jälkeen on tarkoitus kirjoittaa tuotemallipohjaisen talotekniikkasuunnittelun ohje sekä tuotemallipohjaisen rakennushankkeen projektitoimintaohje. Toistaiseksi ohjeet julkaistaan vain suomeksi.

Tuotemallipohjaisen prosessin kuvaus ja tiedonsiirto

Tuotemallipohjaisen suunnittelu-, toteutus- ja ylläpitoprosessin systemaattinen kuvaus on tehty IDEF 0 -menetelmällä. Työskentelyyn osallistui laaja joukko Rakennusteollisuus RT:n sidosryhmiä. Prosessimallia on hyödynnetty perustana esimerkiksi tiedonsiirron käyttötapauksille. Sen toivotaan toimivan myös yhteisenä lähtötietona yrityskohtaiselle prosessien kehittämiselle.

Tiedonsiirron kehittämiseksi Pro IT -projektissa on määritelty joukko tiedonsiirron käyttötapauksia. Eri käyttötapausten mukaiset käytännön tiedonsiirrot tapahtuvat rakennushankkeissa niiden osapuolten ja heidän tietokonesovellustensa välillä. Tiedonsiirron käyttötapaukset on määritelty kansainväliseen rakentamisen ja kiinteistönpidon IFC-standardiin perustuen.

Pro IT -projektin aikana pyrittiin sujuvaan tiedonsiirtoon IFC:n kautta, jotta eri suunnittelualojen tuotemalleja voitaisiin yhdistää. Aivan ongelmattomasti IFC ei ole toiminut, mutta tuoreimpien tuotemallihankkeiden kokemukset sekä kuulumiset muista maista kuitenkin osoittavat, että standardin käyttö on viime aikoina merkittävästi edistynyt.

Pro IT -tuoterakennekirjasto

Pro IT -tuoterakenteita on tähän mennessä koottu yhteen noin 200 kappaletta. Pro IT -tuoterakennekirjasto saadaan laajasti rakennusprosessin osapuolten ulottuville RT-kortiston kautta, kun Rakennustieto Oy julkaisee sen vuonna 2006.

Pro IT -tuoterakennekirjaston yhdistämiseksi RT-kortistoon näiden kahden tietokannan rakenteita on yhdenmukaistettava. Kun työ on valmis, Pro IT -tuoterakennekirjasto julkaistaan sekä paperi- että CD-ROM-versiona. Tarkoitus on lopuksi julkaista IFC-tiedonsiirtostandardin mukainen tuoterakennekirjasto myös Internetissä, mikä mahdollistaisi rakennustuotevalmistajien tuotteiden linkittämisen kirjastoon niiden ominaisuustietojen perusteella.

Pro IT -tuoterakennetietokannasta on rakennettu Internet-pohjainen koeversio. Tietokantaa on myös tulevaisuudessa luontevaa käyttää yhdessä muiden rakennusalan tietopankkien kanssa, ja tätä on jo testattu. Nyt yritetään ratkaista sitä, miten Pro IT -tuoterakenteiden tiedot pystyttäisiin siirtämään esimerkiksi suunnittelijoiden CAD-ohjelmiin ja sen jälkeen urakoitsijoiden käyttämiin tietojärjestelmiin.

Vastuut, velvoitteet ja juridiikka

Tuotemallintamiseen liittyvät vastuu- ja oikeuskysymykset ovat herättäneet paljon keskustelua Pro IT -projektin aikana. Niitä ratkomassa on ollut alan liittojen ja yritysten työryhmä. Työryhmä valmistelee aiheesta esimerkkiratkaisua suunnittelusopimusten liitteeksi.

Pilottihankkeet ja raportit

Tuotemallintamista on testattu vuonna 2005 neljässä pilottikohteessa: NCC Rakennus Oy:n sekä Skanska Talonrakennus Oy:n kerrostaloissa, YIT Rakennus Oy:n liikerakennuksessa ja Oy Alfred A. Palmberg Ab:n paikoitushallissa. VTT:n tutkijan Kristiina Sulankiven tekemän pilottihankkeiden kokemuksia kartoittavan raportin mukaan mallintamisen keskeisinä hyötyinä pidettiin muun muassa suunnitelmien yhteensovittamista ja virheiden vähentämistä törmäystarkasteluilla, määrä- ja kustannuslaskennan nopeutumista ja tarkentumista, kolmiulotteisten suunnitelmien havainnollisuutta sekä markkinointiaineiston ja piirustusten saamista suoraan mallista. Mallintamiselle on löytynyt myös uusia käyttötapoja elementtisuunnittelussa ja olosuhdesimuloinneissa.

Tuotemallin ja aikataulusuunnittelun yhdistämistä testattiin vuonna 2004 kolmessa rakennushankkeessa: Skanskan As. Oy Vantaan Mamsellissa, NCC:n As. Oy Lumikukassa sekä Lemconin kauppakeskus Jumbon laajennuksessa. Myös näistä kokemuksista on julkaistu pilottiraportti.

[Takaisin pääsivulle]

13.1.2006  Markku Kiviniemi