Pk- yrityksen riskienhallinta

Tarkista tietojen ajantasaisuus. Sivustolla esitetään Pk-yritysten riskienhallinnan kehittämishankkeiden aikana tuotettuja sisältöjä, eikä sivustoa päivitetä

Osiot
Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Riskilajit Paloriskit Paloriskit
Tehdyt toimenpiteet

Paloriskit

Pieni palonalku voi johtaa vakavaan suuronnettomuuteen. Paloriskiä voidaan pienentää merkittävästi riskien tunnistamisen jälkeen, usein kohtuullisin kustannuksin. Siisteys ja järjestys sekä oikeat toimintatavat, esimerkiksi alkusammutuskaluston käytön hallinta, vahingon sattuessa pienentävät paloriskiä merkittävästi.

Paloriskit

Omatoiminen palonehkäisy

Tulipaloissa menehtyy vuosittain lähes sata ihmistä. Eniten tulipaloja aiheuttaa ihmisten oma toiminta. Juuri ne seikat, joita vähätellään "Ei meille noin voi käydä!" -tyyliin, aiheuttavat kohtalokkaimmat tulipalot: tupakointi, huolimaton avotulenkäyttö, tulityöt, tuhopoltot, käytössä olevat vialliset sähkölaitteet jne.

Paloturvallinen rakentaminen, riskien tunnistaminen ja omatoiminen palonehkäisy ovat avaintekijät henkilö- ja paloturvallisuuden varmistamiseksi. Oikeat asenteet ja turvalliset toimintatavat ennaltaehkäisevät merkittävästi vahinkoja.

Tulipalo on helpompi ehkäistä kuin sammuttaa.

Suomessa rakennetaan paloturvallisesti

Paloturvallisuuteen kiinnitetään Suomessa runsaasti huomiota kiinteistöjen suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Viranomaismääräyksin ja ohjein varmistetaan rakennusten henkilö- ja paloturvallisuuden minimitaso kaikessa rakentamisessa.

  • Määräykset ovat velvoittavia ja ovat yleensä rakentamisen ja liiketoiminnan aloittamisen ehtona.
  • Ohjeet eivät ole velvoittavia ja antavat mahdollisuuden tehdä henkilö- ja paloturvallisuusratkaisuja myös muilla hyväksyttävillä tavoilla. Ohjeet noudattavat aina hyvää toiminta- ja rakennustapaa.

Rakentamisvaiheessa toimintaa valvovat kunnalliset rakennusvalvontaviranomaiset. Rakennuksen käyttöönoton jälkeen paloturvallisuuden ylläpito ja valvonta kuuluvat rakennuksen omistajalle ja haltijalle sekä toiminnan harjoittajalle.

Yleisiä palotarkastuksia tehdään kunnan päättämin määräaikavälein. Kerran vuodessa tarkastettavista kohteista on säädetty pelastusasetuksessa. Tarkista kuuluuko yrityksesi kerran vuodessa palotarkastettaviin kohteisiin vai onko palotarkastusväli pidempi. Huomaa, että tietyissä pelastusasetuksessa mainituissa kohteissa on tehtävä palotarkastus myös ennen suunnitellun toiminnan aloittamista tai toiminnan oleellisesti muuttuessa. Lisätietoja palotarkastuksista saat alueen pelastuslaitoksesta, pelastuslaista ja -asetuksesta.

Aiheeseen liittyvää materiaalia tulostettavassa muodossa:


Taustalla pyörii Plone CMS, avoimen lähdekoodin sisällönhallintajärjestelmä